Close

Chcete být lovcem nebo lovnou zvěří?

K volbě životního partnera se můžete postavit různě. První možností je aktivně hledat a snažit se ulovit toho, kdo je pro vás nejlepší. Nebo můžete pasivně čekat, až si někdo uloví vás. Máte také možnost po prvotním zklamání vše vzdát a na hledání životního partnera rezignovat. Která strategie podle vás povede k nejlepšímu výsledku?

Určitě ta první, v té máte nejlepší výběr. Když pasivně čekáte, můžete vybírat pouze z toho, co zbyde po těch aktivnějších. Ve třetím případě zůstanete sami. Stejným způsobem se můžete postavit k výběru čehokoliv dalšího, co je ve vašem životě důležité. Pokud jste fanoušci teorie her, můžete si přečíst něco o problému stabilního párování, který téma výběru partnera zkoumá.

Při volbě partnera pro správu financí ale tu nejlepší strategii volí málokdo. Většina  budoucích bankéřů nebo poradců na svém prvním školení slyší: „Investice se nenakupují, ale prodávají“. Co to vlastně znamená? Je pouze málo lidí, kteří si sami uvědomí, že by měli začít myslet na svoji budoucnost a že nechat inflaci, aby kradla těžce naspořené peníze, nebude úplně to správné. Někteří si to i uvědomí, ale nenajdou čas to aktivně řešit nebo nevědí jak na to. V praxi to tedy funguje tak, že investujete až v okamžiku, kdy vás o tom někdo přesvědčí. Ten někdo může být pracovník v bance, kde si vyřizujete standardní platební služby nebo kamarád finanční poradce, který právě začíná a tak mu chcete trochu pomoct do začátku. Necháte se ulovit.

Dobré přesvědčovací schopnosti jsou jedinou kvalitou, o které u tohoto poradce víte. Můžete mít štěstí a tento dobrý lovec může být i dobrý poradce. Ale chcete se při péči o svůj majetek a své důvěrné informace spoléhat na štěstí?

I když sama propaguji placené nezávislé poradenství, není pravda, že každý poradce z banky nebo z provizního multilevel modelu musí být pro vás zákonitě špatný. A naopak, i placený poradce vám může způsobit víc škody než užitku. Abyste si byli jistí, že jste získali dobrého poradce, musíte o něm vědět mnohem víc.

Kolik času věnujete výběru nového auta? Pravděpodobně strávíte hodiny a hodiny u internetu, vyhledáváte a porovnáváte různé parametry, čtete recenze a pak zajdete do autosalonu, projdete interiéry a v některých se i projedete.  Zkuste věnovat alespoň stejný čas nalezení někoho, kdo vám bude pomáhat s finančními rozhodnutími. Veškerý váš majetek a s ním související vaše budoucnost je přeci mnohem důležitější než vaše auto. Navíc člověk, který se vám stará o majetek, o vás ví opravdu hodně, a proto by důvěra k němu u vás měla být na prvním místě. Vyberte si člověka, který vám mimo svých odborných kvalit vyhovuje i lidsky. Zeptejte se svých přátel, jestli neznají někoho, s kým jsou dlouhodobě spokojeni. Najděte si nějaké tipy na internetu. Sejděte se klidně s několika vybranými a teprve potom se rozhodněte, který vám nejvíce vyhovuje.  Pokud bude některý z nich rozmrzelý z toho, že mu hned nepodepíšete smlouvu, je to pro vás jasné znamení, že nebude ten pravý.  Další tipy, jak poznat dobrého poradce můžete najít i v článku Good Financial Adviser/Bad Financial Adviser na blogu CFA Institutu.

Nenechte se ulovit těmi nejagresivnějšími vlky. Ti nejlepší poradci tento způsob prodeje totiž nemají zapotřebí. Najděte a ulovte si toho nejlepšího pro vás, určitě to za tu námahu stojí. Já doufám, že stále více a více z vás bude aktivně hledat svého poradce podle jeho kompetencí, referencí a osobnostního souladu. Díky tomu budou ti, co tomuto povolání kazí pověst z trhu pomalu ale jistě mizet. A žádná další regulatorika k tomu nebude potřeba. Věřím, že až se za pár let podívám na google trends, bude vyhledávání výrazu „finanční poradce“ alespoň na úrovni „advokáta“:-)

graf vyhledávání výrazu
Google Trends: Vyhledávání výrazů: finanční poradce, advokát, lékař

Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru investičního zpravodaje a budete dostávat měsíčník nabitý informacemi ze světa investic včetně upozornění na nové blogové příspěvky.