Close

Díky ti krize!!! Díky tobě jsem lepší investor

Do světa investic jsem naplno vstoupila před jedenácti lety, kdy jsem začala pracovat přímo v centru dění –  v investiční společnosti. Byla to doba, kdy k nám začali prosakovat první zprávy o jakési hypoteční krizi v USA. Přesto akciové trhy s malými výkyvy utěšeně rostly a investice se s odkazem na historické výnosy výborně prodávaly. Velmi rychle jsem i já podlehla nadšení, že akcie porostou do nebes a kromě občasného zakolísání se vlastně nemůže nic stát. A toto nadšení jsem ochotně předávala dál. Necelý rok poté se ale stalo něco, co můj pohled na investice a přístup k nim nadobro změnilo.

Dodnes si přesně vzpomínám na den, kdy jsem přišla ráno do práce a dozvěděla se o krachu banky Lehman Brothers. Atmosféra, která v kanceláři panovala následujících několik měsíců, byla velmi napjatá. Většina z nás něco podobného zažívala poprvé a nikdo nevěděl, kdy a jak to všechno skončí. Kromě obav o investice klientů byly stále více znatelné i obavy o budoucnost našeho chlebodárce, tedy i budoucnost naši.

Tenkrát jsem to tak nevnímala, ale dneska už moc dobře vím, že krize bylo to nejlepší, co mě mohlo na začátku investiční kariéry potkat. Můžete číst knížky, studovat historii, zkoumat statistiky, ale osobní zkušenost je k nezaplacení. A jaká ponaučení jsem si z krize odnesla do mé budoucí práce?

1. Nikdy neříkej nikdy 

Přesněji řečeno: „Pokud se nějaká situace ještě nikdy v historii nestala, neznamená to, že se nestane nikdy“. V roce 2008 byla pravděpodobnost krachu dluhopisů s ratingem AAA prakticky nulová, ale všechno je jednou poprvé. Držitelé islandských dluhopisů by mohli vyprávět. Proto pokaždé, když svým klientům ukazuji očekávané výnosy na historických datech, nezapomenu je upozornit, že to je jenom statistika. A také, že jakákoliv jednotlivá investice může skončit špatně, i když se to dosud nikdy nestalo.

2. Když se zdá, že přijde konec světa, blížíme se pomyslnému dnu

V době, kdy už i největší optimisté tvrdí, že všechno padá a lepší to nebude, nacházíme se pravděpodobně blízko dna. Přečtěte si článek magazínu Týden.cz, který vyšel 3.3.2009. Tehdy se index Dow Jones Industrial Average poprvé od roku 1997 propadl pod hodnotu 7 000 bodů a v článku je mimo jiné citace Warrena Buffeta:

„Americká ekonomika je v troskách a trh bude na zastavení volného pádu potřebovat nejméně jeden rok.“

Index několik dnů poté dosáhl své nejnižší hodnoty a za následující rok vyrostl o neuvěřitelných 60%.

Graf DJIA pro článek

Zdroj: www.investing.com

3. Krize je nejlepší investiční příležitostí

Držet svůj majetek v hotovosti nemusí být pro krizi to nejlepší řešení. V panice klesají ceny akcií všech společností a u většiny z nich mnohem více, než odpovídá jejich reálné situaci. Je pravděpodobné, že mnoho společností zkrachuje, ale ještě mnohem více jich přežije. Ceny jejich akcií pak po změně sentimentu půjdou raketově vzhůru. Řešením je více investovat do dostatečně diverzifikovaného portfolia podhodnocených akcií. Je nutné ale počítat s několika trvalými ztrátami. Zisky na většině ostatních titulů nicméně tyto ztráty více než vynahradí.

Americké ministerstvo financí vydělalo na záchraně pojišťovny AIG 5 mld. dolarů a FED dalších 17,7 miliard?

4. Známé investiční poučky neplatí všeobecně

Například strategie kup a drž platí pouze v případě, že máte dostatečnou diverzifikaci a nejlépe ještě pravidelné investice (nakupujete méně když je draho a více když trhy klesají). Pokud máte jednu nebo dvě akcie, popř. strukturovaný produkt vytvořený na dluhopisu jedné banky, radím vám utíkat nebo diverzifikovat hned při prvním náznaku medvědího trhu, nejlépe ještě před ním 🙂

5. Nejvíc naučí vlastní ztráty

Všichni známí a slavní investoři si prožili nějakou svou osobní krizi nebo dokonce bankrot (W. Buffet, B. Graham, R. Dalio…) To, že se dokázali z této situace poučit, z nich udělalo mnohem lepší investory. Já jsem si krizi na vlastních penězích také prožila a nebylo to moc příjemné. Tehdy jsem ale měla zainvestovanou jen malou částku, tak ten pocit ztráty nebyl zas až tak bolestivý. Nemusela jsem sledovat, jak mi mávnutím proutku mizí z účtu velká část životních úspor. Teď už by to bylo asi horší, a proto si myslím si, že ta největší zkouška mě teprve čeká.

Na to, jak osobně budu zvládat další krizi, když mám v akciích většinu svého majetku jsem sama zvědavá. Občas přemýšlím, jestli by nám neprospěly častější krize. Když je dlouho klid, člověk má tendenci velmi rychle zapomínat a jeho obezřetnost se otupí:-)


Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru investičního zpravodaje a budete dostávat měsíčník nabitý informacemi ze světa investic včetně upozornění na nové blogové příspěvky.