Close

Komentář k finančním trhům – březen 2024

Zlatá horečka AI pokračuje a jejím vítězem je, světe div se, ten kdo prodává krumpáče a lopaty. Lopatami se totiž v dnešní době stávají čipy. A technologie zaměřená na umělou inteligenci potřebuje čipů hodně, a potřebuje hodně specializované čipy. A ty v dnešní době umí vyrábět prakticky pouze jedna firma. A její postavení je tak výsadní, že je schopná dosahovat hrubé marže přesahující 70 %. Asi už všichni tušíte, o jakou firmu jde.

V průběhu měsíce února probíhala tzv. výsledková sezóna, tedy období, kdy velké firmy, které mají své akcie na burze, zveřejňují své výsledky za předchozí čtvrtletí, tentokrát tedy za poslední čtvrtletí roku 2023. Naprostá většina firem potěšila své investory, neboť jejich výsledky byly stejné nebo lepší, než analytici očekávali. Prakticky celý investorský svět ale s velkou nervozitou čekal na 20. února, kdy zveřejnila výsledky společnost NVIDIA. Někteří investoři dokonce předpovídali, že pokud by se NVIDII nepodařilo dostát už tak hodně vysokým očekáváním, mohlo by to způsobit zemětřesení na celém světovém akciovém trhu. Tak moc je tato firma důležitá pro současný technologický vývoj. A NVIDIA nezklamala. Dokonce se jí podařilo opět překonat odhady a své téměř monopolní postavení potvrdila. To vystřelilo akcie firmy dále vzhůru a NVIDIA se stala čtvrtou nejhodnotnější firmou na světě (před ní už je jen Microsoft, Apple a Saudi Aramco). Její tržní kapitalizace překonala například i hodnotu všech firem v německém akciovém indexu DAX.

Právě díky výsledkům NVIDIA a firem, které jsou jejími dodavateli či odběrateli a těží tak z obrovských investic do umělé inteligence, které se sypou z celého světa, akciové trhy jako celek pokračovaly i v únoru ve své spanilé jízdě a překonávaly svá dosavadní maxima. Světový akciový index MSCI ACWI je od začátku roku téměř o 6 % výše. Korekce zisků z konce loňského roku se tak zatím nekoná a pozitivní náladu nezlomil ani šéf FEDu, který po nepříliš přesvědčivých číslech o inflaci spíše brzdí očekávání brzkého poklesu sazeb.

Není tak divu, že se začíná objevovat stále více a více pochybností, zda je současný vývoj akciového trhu zdravý nebo se již jedná o novou technologickou bublinu. Dluhopisový trh navíc (na rozdíl od akcií) na varování šéfa Fedu zareagoval a růst cen amerických dluhopisů se zastavil. Současný stav je často přirovnáván k přelomu tisíciletí, kdy se po abnormálním růstu americký technologický index v prvních dvou letech nového tisíciletí propadl o 80 %, a trvalo 15 let, než tento index překonal hodnoty z roku 1999.

Jsme tedy opět v bublině?

Když se podíváme na vývoj světových akciových indexů za posledních 10 let, vidíme na první pohled, že pokud se koukáme na vývoj akcií pohledem světového akciového indexu MSCI ACWI, nemůže být o bublině ani řeč. Ani pohledem na graf to nijak manicky nevypadá, výnos 86 % za 10 let není nijak zázračný a ukazatel P/E (price/earnings) ve výši necelých 15 je průměrná hodnota.

Pokud se podíváme na známý americký akciový index S&P 500, je tam už vidět určitý náznak přehřátí. Roční výnos je více než 10 % a ukazatel P/E je necelých 19, což je lehký nadprůměr. Tady by se asi dalo říct, že tento akciový trh je poměrně drahý, ale bublinou bych to také asi nenazývala.

Trochu dramatičtější pohled už vidíme právě u technologického indexu NASDAQ 100, kde již graf jistý náznak bubliny ukazuje. Ukazatel P/E ve výši 33 je již výrazně vyšší než u předchozích indexů. Je nutno ale dodat, že tento index má vzhledem ke svému složení tradičně tento ukazatel mnohem vyšší než obecné akciové indexy. Málokdy se dostane pod 20. Pro porovnání, v roce 1999, tedy v době před splasknutím technologické bubliny, byl ukazatel P/E indexu NASDAQ 73. U technologických akcií tedy vidíme náznaky přehřívání, ale stále nejsme na úrovni z přelomu tisíciletí.

Navíc společnosti, které tento akciový růst táhnou, jsou sice oceněné velmi vysoko, ale zatím se jim daří dostát očekáváním enormního nárůstu zisků. To je rozdíl jak oproti roku 1999, tak oproti covidovému rallye, kdy se do popředí dostávalo mnoho firem, které nevykazovaly žádné zisky. Tyto firmy po propadech z roku 2022 již zůstaly v zapomnění a prakticky žádná z nich aktuálně miláčkem investorů není.

Další věc, kterou je třeba vzít v úvahu, je obrovská inflace, kterou máme za sebou. Pokud promítneme tuto inflaci do akciových zisků, reálné výnosy zdaleka nejsou tak atraktivní, jak se při pohledu na grafy zdá. Kumulovaná americká inflace za posledních 5 let byla téměř 23 %, což skutečný reálný výnos dosažený na akciích výrazně snižuje.

Z mého pohledu tedy bublina na světových akciových trzích určitě není. A myslím si, že i u technologických amerických akcií jejich růst částečně odpovídá situaci. Tady jsem trochu opatrnější ve svém hodnocení. Adekvátnost ocenění akcií společností jako je NVIDIA a jejích hlavních odběratelů, jako je META a MICROSOFT, se teprve ukáže. Bude záležet především na tom, jak rychle a jak úspěšně se podaří poznatky spojené s vývojem umělé inteligence implementovat do běžné praxe firem a domácností. To by zvýšilo produktivitu a promítlo by se to do zisků i ostatních firem. Pokud se toto nepodaří, mohla by se světová poptávka po čipech a potažmo po softwaru trénující umělou inteligenci snížit a spustit tak výrazné ochlazení chuti investovat do AI.

A bylo by naivní si myslet, že taková situace by s sebou nesmetla celý akciový trh, tedy i aktuálně levné akcie mimo USA a mimo technologický sektor. Pokud by tedy přišel nějaký „výplach“ spojený s nesplněným očekáváním od AI, pravděpodobně se před ním mimo technologický sektor úplně neschováte. Diverzifikace do ostatních sektorů a regionů Vám pomůže k tomu, že propady Vašeho portfolia nebudou tak markantní a budete v něm mít méně trvalých ztrát, ale neochrání Vás zcela.

Mimo toho probublávají do informačních kanálů zprávy o opět se zhoršující kondici malých amerických bank a především celosvětových problémech v oblasti nemovitostí. Opětovný nárůst těchto rizik způsobují především přetrvávající vysoké sazby. V uvedených segmentech se totiž hraje o čas a prodlužující se období vysokých sazeb zvyšuje pravděpodobnost problémů či krachů firem v těchto odvětvích.

Máme se tedy bát propadů na akciových trzích?

Moje odpověď je: Ne, strach nedává smysl.

Propady na trzích přicházejí a jsou následovány opětovnými nárůsty. Na druhou stranu není rozumné být přesvědčený o tom, že k propadům nedojde. Je třeba být na ně připraven a vědět, co dělat, pokud nastanou. Tou přípravou samozřejmě nemyslím, odprodej všech akcií a čekání s opětovným nákupem na propad. Taková strategie se rozhodně nevyplácí, protože Vám může utéct větší kus nárůstu, než o kolik se poté akcie propadnou. Tou přípravou jsem myslela jednak psychickou přípravu (vím, že propad někdy přijde a vím, že nebudu panikařit a budu se držet své strategie) a také vytvoření takové strategie, která nepovede k trvalé ztrátě velké části mého kapitálu. Například investování velké části majetku pouze do akcie NVIDIA nevidím jako správnou strategii pro tento případ. S tím souvisí i další část této přípravy, což by mělo být nepodléhání FOMO (fear of missing out) a nenaskakování ve velkém do hot akcií poté, co mají za sebou fenomenální růst.

Investovat do akcií dává smysl i v této době. Ze statistik dokonce vyplývá, že investovat v době, kdy jsou akcie na svých maximálních hodnotách přináší lepší výsledky než investovat kdykoliv.

Investování do akcií má smysl a dlouhodobě se vyplácí. Jenom nezapomínejte na pár základních pravidel.

  1. Akcie chtějí čas. Investování do akcií je dlouhodobá záležitost, nehodnoťte jejich výsledky po pár měsících a neinvestujte do nich peníze, které budete v nejbližších letech potřebovat.
  2. Dobře diverzifikujte.
  3. Pozor na podvodníky. Ať už využíváte podílové fondy, ETF, přímé akcie či dluhopisy, vždycky využívejte renomované a prověřené obchodníky s CP či banky. Nespolupracujte s žádnými poradci, kteří pro poskytování investičního poradenství nemají oprávnění.
  4. Pokud chcete investovat sami, důkladně se vzdělávejte. Nevěřte influencerům, ani když mají statisíce sledujících. Nechci tím říct, že všichni lžou, ale rozeznat opravdové odborníky od hochštaplerů lze těžko. Proto si každou informaci ověřujte, než ji využijete pro své portfolio.