Close

Proč (NE)Investovat do jednotlivých akcií

Před třemi lety jsme si s manželem rozdělili malou část svých úspor a vsadili se, kdo z nás víc vydělá. Každý si mohl vybrat libovolný počet akcií z pražské burzy. Manžel použil vlastní úsudek a já jsem dala na doporučení analytiků. Ukážu vám příběh dvou akcií, které jsme si vybrali.

Stock Spirits Group

Tato akcie se manželovi líbila z jednoduchého důvodu, panáky se přece budou pít vždycky:-). Ale vzal to zodpovědně a důkladně prostudoval výroční zprávu společnosti. A potvrdil si, že tato likérka bude dobrá volba. A jeho investice probíhala takto:

  • 27.10.2014 nákup za cenu 109,80.
  • 05.11.2014 profit warning (varování managementu, že zisk bude pravděpodobně nižší než trh očekává) způsobil jednodenní pokles o více než 20%.
  • 06.11.2015 nucený prodej akcií z důvodu ukončení činnosti našeho brokera se ztrátou 30%. Smůla?
  • 26.11.2015 další  varování managementu a propad tentokrát o dalších 30%. Štěstí, že jsme prodali včas?

 

Stock graf

VIG (Vienna Insurance Group)

Nákup této společnosti byla moje volba na základě tehdejšího širokého konsenzu analytiků. Ze začátku se to ukazovalo jako dobrý krok. Ale nakonec to byl podobný příběh jako Stocks. Po téměř dvacetiprocentním růstu hodnota akcie postupně klesala až na 50% původní hodnoty.

Rozdíl byl pouze v tom, že akcie VIG jsme po nucené změně brokera nakoupili znovu a po dalším propadu ještě dokoupili. Analytici jim totiž pořád věřili:-) Díky tomu jsme nyní na této akcii „na svém“.

VIG graf nové

Jak vybrat tu správnou akcii?

Ať už dáte na vlastní úsudek nebo věříte odborníkům, vždycky to může dopadnout jinak, než jste čekali. Jak se vybrané společnosti bude dařit je důsledek mnoha faktorů a některé z nich tato společnost ani nemůže příliš ovlivnit.

Příklad:

Pro jednu českou společnost, která obchoduje své akcie na pražské burze, je velmi důležitá politická a bezpečností situace v Egyptě. Víte pro kterou? 

Navíc vývoj hodnoty akcie je ještě hůř předvídatelný, protože do hry vstupuje i nevyzpytatelné chování účastníků trhu. Nikdy nelze o jednotlivé akcii se stoprocentní jistotou tvrdit, že poroste. Jestli to někdo tvrdí, tak záměrně lže a nebo je to amatér. Analytici se vždy snaží najít takové akcie, kde je pravděpodobnost růstu vyšší než 50%, nejlépe alespoň 70-80%. My jsme si s manželem dohromady vybrali 6 společností a ve výše popsaných 2 případech se naše očekávání nenaplnila. A co je tedy řešení?

Dostatečná diverzifikace

I při nejdůkladnější analýze se některým akciím nebude dařit, u jiných zase budou výnosy nad očekávání. Čím víc akcií budete mít v portfoliu, tím víc se váš výnos bude blížit průměrnému výnosu daného trhu. Dostatečně diverzifikované portfolio by mělo tvořit minimálně 20 titulů, ale ideální je jich mít ještě víc. Navíc by mělo obsahovat tituly z různých sektorů a regionů.

Problém je v tom, že vytvořit takové portfolio z individuálních akcií je pro běžného investora dost náročné. Pokud nejste Warren Buffet nebo alespoň běžný dolarový milionář, doporučila bych vám investovat do akcií přes fondy. A mám k tomu hned 5 důvodů:

  1. Transakční poplatky u brokerských společností jsou nevýhodné pro menší částky
  2. Pravidelné investice jsou u přímého investování velmi obtížné, ne-li nemožné
  3. Ušetříte čas za analýzu a správu portfolia
  4. Máte skoro neomezený přístup na všechny zahraniční trhy
  5. Můžete investovat v CZK do všech světových akcií a navíc mít měnové zajištění

Hlavní nevýhodou fondů jsou jejich roční poplatky za správu. Pohybují se v rozmezí 1% – 2,5% podle typu fondu. A je otázka, jestli výše uvedené výhody za tyto poplatky stojí. Mně rozhodně ano, ale i mezi fondy jsou rozdíly a je třeba si vybírat.

Na závěr prozradím, jak dopadla naše domácí sázka. Protože jsme oba se svým „portfoliem“ trochu šachovali, nejde to přesně zhodnotit. Určitě jsme celkově oba v plusu, asi okolo 15%, já možná trochu víc:-)  S fondem kopírujícím pražský PX index jsme prohráli oba, ten za stejnou dobu posílil o 21%!!!


Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru investičního zpravodaje a budete dostávat měsíčník nabitý informacemi ze světa investic včetně upozornění na nové blogové příspěvky.