Close

Než začnete plánovat investice, naplánujte si život

Na začátku roku se ve všech finančních médiích hojně objevují články o tom, kam je nejlepší investovat milion korun. V článcích se vyjadřuje mnoho známých i méně známých expertů a každý má svůj tip na budoucího vítěze. Zdá se, že si stačí vybrat toho nejdůvěryhodnějšího experta a zainvestovat podle jeho rady. Já bych vám to ale rozhodně neradila. Jak tedy přijít na to, jaká je nejlepší investice právě pro vás?

Jak už jsem psala v minulém příspěvku, základem je dobrý finanční plán. Ale ještě než se pustíte do plánování, měli byste mít jasno v zásadních životních otázkách. Peníze náš život ovlivňují a naopak to, jak žijeme svůj život ovlivňuje, jakou budeme mít potřebu peněz. Je to podobné jako se sexem. Když máte peněz dost, nejsou nejdůležitější, ale když je nemáte vůbec, pravděpodobně nebudete ani zdraví, ani šťastní. Nemusíte mít miliardy, abyste byli spokojení, ale musíte vědět, co ke spokojenosti potřebujete a zajistit si, abyste na to měli. Zároveň je důležité vědět, jaké jsou vaše reálné možnosti. Toužíte po drahých autech, luxusních vilách a válení se na pláži a doufáte, že se k tomu dostanete výhrou ve sportce nebo obchodováním na burze? To nevnímám jako tu pravou cestu ke spokojenosti. S nejvyšší pravděpodobností toho totiž nedosáhnete. K tomu, abyste dobře a efektivně spravovali vaše finance, potřebujete mít alespoň hrubou představu o svém životě v následujících letech i desetiletích. Na jaké otázky byste tedy měli znát odpověď?

  • Jaké jsou vaše životní priority?

S největší pravděpodobností si nikdy nebudete moct koupit úplně vše, co by se vám líbilo. A pokud ano, nejspíš to bude vykoupeno zase strádáním v jiných sférách, např: nedostatkem času, nedostatkem přátel, špatnými vztahy v rodině a podobně. Musíte si tedy stanovit priority a nejdříve se zaměřit na to, co je pro vás v životě nejdůležitější. Je to rodina? Kariéra? Hodně peněz? Svoboda a volný čas? Pomoc druhým?

  • Nejdřív práce, potom muzika nebo naopak?

Chcete nejdříve tvrdě pracovat, vydělávat peníze, málo utrácet, hodně spořit a investovat, abyste co nejdříve dosáhli finanční nezávislosti a mohli dělat pouze to co vás baví bez nutnosti řešit peníze? Nebo si říkáte, že dokud jste mladí, chcete cestovat, vzdělávat se, užívat volného času, trávit čas s rodinou a v důchodu si vystačíte s málem, protože už nebudete mít chuť ani energii si něco užívat? Nebo něco mezitím?

  • Chcete vždy spoléhat jenom na sebe?

Patříte k lidem, kteří razí heslo, že každý se má postarat o sebe? Vaše děti, rodiče, partneři ani třeba sociálně slabší od vás nemůžou očekávat žádnou finanční pomoc a ani vy nepočítáte s tím, že by pomohl někdo vám? Nebo plánujete, že zabezpečíte vaše děti, až budou plnoleté a naopak očekáváte, že oni pomůžou vám, když budete v důchodu?

  • Máte radši vrabce v hrsti?

Držíte se se svými očekáváními spíše při zdi nebo máte vysoké cíle a chcete se pokusit jich dosáhnout i za cenu, že třeba pár let (nebo také navždy) budete jenom živořit?

S odpověďmi na tyto otázky vám žádný poradce nepomůže. Vy sami musíte vědět, jak si představujete svůj život a co je pro vás důležité. Až poté se můžete pustit do finančního plánování, které vám ukáže cestu, jak správně investovat svůj milion. S tím už vám dobrý odborník poradí. Jestli nevíte jak ho najít, třeba vám pomůže pár rad od Michala Doubka – prezidenta Asociace finančních poradců ČR.


Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru investičního zpravodaje a budete dostávat měsíčník nabitý informacemi ze světa investic včetně upozornění na nové blogové příspěvky.