Close

Bojíte se létat?

V dnešním článku chci otevřít téma riziko, kterému se budu ve svých článcích věnovat pravděpodobně dost často. Správné pochopení rizika je totiž pro úspěšného investora klíčové. Navíc se netýká pouze investic,  i v životě nás provází na každém kroku. Nejen v investicích totiž platí, že riziko nelze eliminovat, lze si ho pouze vybrat. Existuje mnoho psychologických studií, které ukazují, že my všichni se často při posuzování rizik chováme iracionálně. Podívejte se třeba na přednášku Daniela Gilberta , autora jedné z těchto studií.

Globální příčiny úmrtí

68% všech úmrtí způsobily neinfekční choroby (kardiovaskulární choroby, rakovina, cukrovka).
9% úmrtí bylo následkem úrazu (cca 5 mio.),
z toho 475 úmrtí bylo způsobeno leteckým neštěstím.
Zdroj: Statistiky WHO za rok 2012

Pojďme si to ukázat na příkladu strachu z létání. U rizika úmrtí v letadle je nejvíc vidět rozpor mezi pravděpodobností, že k dojde k nehodě (objektivní riziko) a vnitřní obavou z létání (subjektivní riziko). Pravděpodobnost, že člověk zemře v letadle je podle statistik méně než  0,001%. Jak je možné, že se nebojíme kouřit a pít alkohol, přejídat se nezdravým jídlem, nehýbat se, když pravděpodobnost, že zemřeme na následky tohoto životního stylu, je mnohonásobě větší než u létání? Jednou z příčin je obrovská mediální pozornost, která je věnována každému leteckému neštěstí. O úmrtích na civilizační nemoci se media zmiňují pouze obecně ve statistikách – žádná konkrétní jména, žádné srdcervoucí příběhy, pouze data a ta emoce příliš nevzbuzují. Znamená to tedy, že lidé, kteří ze strachu nelétají, jsou iracionální a hloupí?

Iracionální možná, ale hloupí ne. Ne vždy je nejlepší zvolit tu nejracionálnější a objektivně nejvýhodnější variantu. Je důležité dát na misky vah užitek a možné ztráty.  Když strach z létání pokazí vysněnou dovolenou, bylo by naopak hloupé potlačovat sám sebe a nutit se létat. Vždyť krásnou dovolenou můžete prožít i tam, kam dojedete vlakem. Horší je to v případě, kdy kvůli strachu z létání nemůžete přijmout vysněnou práci nebo nemůžete navštívit rodinu na druhém konci světa. Zde už jsou ztráty způsobené strachem z létání mnohem větší a už je dobré se zamyslet nad tím, jestli je možné se s tím strachem trochu poprat.

Co z toho vyplývá? Že každý člověk je jedinečný, má jiné touhy, jiné strachy a je v jiné životní situaci. Proto musíte mít vlastní životní plán a svoji přijatelnou kombinaci rizik. Jen tak můžete být v životě spokojení. A stejně to funguje ve světě financí. I tady platí, že bez vlastního finančního plánu se úspěšným investorem nestanete. A při tvorbě plánu musíte vzít v úvahu nejenom racionální objektivní skutečnosti, ale i subjektivní pohled. Ale pozor, pokud by měl subjektivní pohled zcela zničit vaše finanční cíle, zaměřte se na to, jestli se dá s tím subjektivním pohledem něco dělat.

Třeba když máte strach z akcií a přitom objektivně do vašeho portfolia patří, není úplné odmítání ta správná cesta. Ale ani není dobré tento strach potlačovat a dávat hned všechny své peníze do akcií. To většinou končí ukvapeným prodejem se ztrátou při prvním větším poklesu. Nejlepší je do akcií investovat malou část peněz anebo ještě lépe, začít s pravidelným investováním. Tak se jednoduše a bezbolestně naučíte, jak se akcie chovají a co od nich můžete čekat. A pomoct vám může i získání základních znalostí viz. můj předchozí článek.


Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru investičního zpravodaje a budete dostávat měsíčník nabitý informacemi ze světa investic včetně upozornění na nové blogové příspěvky.