Close

Jak jsem objevila svůj talent

Přestože konec roku přinesl investorům dost vzrušení díky dlouho očekávaným poklesům na akciových trzích, věnuji poslední příspěvek letošního roku víc sobě než investicím. Rok 2018 byl  pro mě rokem přelomovým. Už jen to, že jsem se po mnoha letech v korporaci rozhodla vydat na nejistou volnou nohu v oboru, který má u nás hodně špatnou pověst, by bohatě stačilo. Navíc jsem zažila spoustu významných okamžiků se svými dětmi a tak trochu neplánovaně jsme s manželem přispěli ke zmírnění úbytku naší populace. Co mě ale v roce 2018 překvapilo nejvíc byl fakt, že jsem ve svých čtyřiceti letech pochopila v čem je můj největší talent….

…je to plánování

Ještě nedávno jsem nebyla schopná sama sobě odpovědět, co mě vlastně na mé práci nejvíc baví a kam přesně bych chtěla směřovat. To se změnilo právě až teď, když jsem začala pracovat s klienty a pomáhám jim s jejich finančním plánováním. Pokaždé když získám od nového klienta všechny potřebné informace, dostávám se do tolik vyzdvihovaného stavu flow, který mě neopustí až do té doby, než mám návrh jeho finančního plánu alespoň v hlavě. V tu chvíli zapomínám na vše ostatní. Na své klienty a jejich plány myslím když vstávám, nemůžu kvůli nim usnout, moje domácnost připomíná vybuchlou bombu a děti si můžou dělat prakticky co chtějí 🙂

Až teprve teď mi dochází, že moje láska k plánování se projevuje v mém životě už hodně dlouho, jenom jsem si to dříve neuvědomovala. Své finanční plány jsem nikdy neměla na papíře, ale vždycky jsem přemýšlela minimálně na 5 let dopředu a byla připravena na negativní scénář, např: abych měla dostatečnou finanční rezervu, pokud bych se třeba stala svobodnou matkou. To se naštěstí nestalo, ale moje prozíravost mi určitě při zakládání rodiny hodně pomohla.

Tahle plánovací úchylka se ale u mě neprojevuje jenom ve financích. Moji přátelé a příbuzní, kteří se mnou zažili některou z mých batůžkářských dovolených, si jistě velmi dobře vzpomenou na to, že místo prohlížení památek a přírodních krás jsem každý den trávila s nosem zabořeným do lounláče (průvodce Lonely Planet) a plánovala, co budeme dělat další dny. A běda, když se mě někdo pokusil přemluvit k tomu, abychom se ubytovali někde jinde, než bylo v plánu, resp. v průvodci.

To ale neznamená, že nemám ráda změny. Právě naopak. Když se změní moje nebo teď už i klientova životní nebo finanční situace, mám z toho radost, protože můžu znovu začít plánovat. Stále měnící se podmínky jsou tedy živnou půdou pro moji vášeň. Plánování je totiž pro mě neustále se vyvíjející nikdy nekončící dynamický proces, který mě, doufám, bude neustále přinášet nové a nové příjemné pocity z dobře zvládnuté práce.

Nalezení mého talentu mi přineslo do pracovního života nový impuls a dává mu teprve teď ten pravý smysl. Dělat něco, co je pro mě přirozené, co miluju a čím zároveň můžu někomu pomoct mi přináší obrovskou motivaci do mé budoucí práce a už se moc a moc těším na nové klienty a jejich plány i na úpravy plánů klientů stávajících.

Na závěr bych chtěla všem svým čtenářům, klientům i kolegům poradcům popřát vše nejlepší do roku 2019 a co nejvíc splněných cílů díky dobře nastaveným plánům:-)


Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru investičního zpravodaje a budete dostávat měsíčník nabitý informacemi ze světa investic včetně upozornění na nové blogové příspěvky.