Close

Jak budovat portfolio, když všechno zlevnilo?

Před necelým rokem jsem publikovala článek Jak budovat portfolio, když je všechno drahé. Den po jeho zveřejnění došlo po mnoha klidných měsících k první výrazné korekci na akciových trzích. Skoro, jako bych to přivolala 🙂 A následně se celý rok 2018 stal rokem, kdy se „konečně“ na trzích něco začalo dít. Pojďme si to trochu připomenout:

  • Akciové trhy se dostaly do mědvědího trhu. Nejdříve ty asijské a evropské, ke konci roku kapituloval na hranici -20% i americký trh.
  • V návaznosti na růst úrokových sazeb v USA a dalších zemích včetně ČR začaly klesat ceny investičních i spekulativních dluhopisů.
  • K předpokládanému posilování české koruny nedošlo.
  • Ke zvedání úroků na spořících účtech se české banky stále moc nemají, zato úroky z hypoték rostly poměrně výrazně.
  • Za celý rok 2018 byla v mínusu i většina komodit, i když třeba zlato se ke konci roku dost zvedlo.

Na letošní konferenci Investiční forum, která tradičně probíhá na začátku roku, někteří investiční odborníci s poměrně dramatickým výrazem prezentovali, že pro rok 2018 prakticky nebylo vítězné portfolio. Pokleslo totiž více než 90% tříd aktiv.

Výnosy různých tříd aktiv v roce 2018

výnos tříd aktiv v r. 2018Zdroj: www.visualcapitalist.com

Já to zase tak dramaticky nevidím, protože v roce 2017 byla situace naprosto opačná. Prakticky nebylo možné se splést a tak rok 2018 spíše jen korigoval nepřirozenou situaci z roku 2017. Jediné, co mi trochu přidělává starosti, je fakt, že jednotlivé třídy aktiv mezi sebou začínají být pozitivně korelované, což snižuje účinek diverzifikace do tříd aktiv pro snížení volatility portfolia. Pokud to bude takto pokračovat, budou kladeny mnohem větší nároky na investiční manažery a poradce, aby dokázali pomoct svým klientům volatilitu portfolia emočně zvládnout.

Pro začínajícího investora je ale současná situace mnohem příznivější než před rokem. Dokonce i pro investora, který začal investovat právě před rokem – tedy na vrcholech akciového i dluhopisového trhu. Tedy pro toho, který se řídil mými návrhy ve výše zmiňovaném článku 🙂

  • Při pravidelných investicích sice došlo k mírnému poklesu klientova portfolia, nicméně každá další investice v průběhu roku byla cenově příznivější. Aktuálně investor stále nakupuje za nižší cenu. Případné pokračování medvědího trhu také pro tohoto investora nebude příliš tragické, protože kouzlo pravidelných investic se projevuje nejvíce právě na medvědím trhu.
  • Pokles dividendových akcií byl v roce 2018 mnohem menší než pokles růstových akcií, mezi které patří dříve nejvíce rostoucí a nyní nejvíce klesající technologické akcie.

Srovnání vývoje amerických dividendových akcií s indexem SP500

srovnání dividendových akcií a sp500Zdroj: www.bloomberg.com

  • Nyní je možné začít využívat peníze „schované“ na spořících účtech pro investice do bezpečných dluhopisů, které mohou mít to nejhorší za sebou. Především krátkodobé dluhopisy USA dávají určitě smysl. U dluhopisů s delší dobou do splatnosti bych byla trochu opatrnější, protože nějaká zvýšení úrokových sazeb se přeci jenom ještě čekají. Ale při dlouhodobém horizontu už není třeba s plněním dluhopisové části portfolia dle zvolené strategie příliš otálet.
  • Vývoj kurzu české koruny pro následující rok je z mého pohledu nevyzpytatelný.  V dlouhém horizontu věřím v přibližování české ekonomiky rozvinutým zemím, což by se mělo projevovat posilováním koruny. I nadále tak doporučuji korunovému investorovi  vyhýbat se měnovému riziku na většině svého portfolia.
  • Najít vhodné alternativní investice, které by plnily dobře svojí diverzifikační roli a současně dokázaly v dlouhém horizontu přinést do portfolia odpovídající výnos, je v tuto chvíli asi ten největší problém. Takže neustále hledám, zkoumám, zkouším a studuji nové produkty, které jsou a trhu. Smysl dává private equity nebo různé alternativní strategie, které používají hedge fondy, ale tyto investice nejsou pro běžného investora příliš dostupné, popřípadě jsou k dispozici při neúměrných nákladech. Pokud v této oblasti něco zajímavého objevím, určitě si to nenechám pro sebe.

Jak tedy postupovat při investování v roce 2019? Držet se své dlouhodobé strategie, nepanikařit při případných dalších poklesech, zbytečně nezvyšovat transakční náklady a v rozumné míře jistit měnové riziko, to jsou mé rady do každého investičního počasí.


Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru investičního zpravodaje a budete dostávat měsíčník nabitý informacemi ze světa investic včetně upozornění na nové blogové příspěvky.