Close

Proč je dobré mít cíl

Investovat bez finančních cílů je stejné, jako se vydávat na cestu a nevědět kam a kdy chceme dojet. O tom jsem psala už několikrát. Dnes mám pro vás příběh o tom, kam takové investování bez cíle může vést. Lidé se mě často ptají kam je nejlepší právě teď investovat a já je místo odpovědi zahrnu mnoha otázkami. Ta nejdůležitější se týká jejich finančního cíle a z něj vycházejícího investičního horizontu. A často dostanu odpověď typu „já nevím, prostě nechci, aby se mi válely peníze na účtě a žrala mi je inflace“. A jak to může dopadnout, když se s touto odpovědí spokojím?

Hrdinou mého dnešního příběhu je Lukáš. Lukáš je špičkový konzultant na volné noze, který nemá rád úředníky, byrokracii, státem podporované produkty a regulaci. Když se dozvěděl, že jsem začala pomáhat lidem s investicemi, požádal mě o radu. Nechtěl si ale stanovit žadné konkrétní finanční cíle a také mi nechtěl úplně odkrýt karty a dát mi celkový obraz svého majetku. Vzhledem k tomu, že je to můj kamarád, chtěla jsem mu pomoct, a udělala jsem výjimku ze své zásady nikdy neposkytovat poradenství bez měřitelných finančních cílů a komplexního finančního plánu. I tak jsem se samozřejmě snažila zjistit od něj co nejvíce potřebných informací pro nastavení investiční strategie. Na otázku na investiční horizont mi odpověděl, že asi 3-5 let. A také, že možná bude chtít kupovat nějakou nemovitost, ale ještě neví kdy a jestli vůbec. Ještě mi prozradil, že si u brokera nakupuje jednotlivé akcie a má u něj také nějaké certifikáty a korporátní dluhopisy. Rezervu prý má dostatečnou, ale konkrétní výši mi také neřekl. Z uvedených informací jsem usoudila, že vzhledem ke krátkému horizontu nastavíme portfolio spíše opatrněji, aby mu případný propad trhů nezazdil plánovaný nákup nemovitosti.

Uplynulo dva a půl roku, výnos Lukášova portfolia v mém mandátu se pohybuje lehce nad inflací a Lukášovi se to zdá příliš málo. Vždyť akciové trhy za tu dobu vydělaly mnohem víc. Náš rozhovor před dvěma měsíci vypadal přibližně takto:

Lukáš: Proč je ten výnos tak nízký?

Já: Protože máme konzervativně nastavené portfolio – jeho hlavním cílem je ochránit tvé peníze před inflací, kdybychom investovali dynamičtěji, mohlo by být portfolio v propadu zrovna v době, když budeš peníze potřebovat.

Lukáš: Ale já ty peníze přece nepotřebuji

Já: Nastavil jsi si investiční horizont na 3-5 let, podle toho budeš peníze brzy potřebovat. Navíc co vím, máš akcie nakoupené ještě jinde, nevím, jestli máš dostatečnou rezervu a kolik procent majetku aktuálně akcie dělají, proto jsem opatrnější

Lukáš: Ale to nebylo nic závazného, já teď nic nekupuju, hotovosti mám plno a chci hlavně co nejvíc vydělávat.

Já: Dobře, chceš tedy nastavit portfolio více dynamicky a akceptuješ i výrazné kolísání a riziko, že když si budeš chtít koupit nemovitost, zrovna nebude dobrá doba pro prodej?

Lukáš: Jasně, s tím se přeci u investování počítá, že to může poklesnout

Udělali jsme tedy znovu tzv. investiční pohovor, dle omezených informací, které mi byl Lukáš ochoten prozradit, jsme nastavili novou strategickou alokaci a navýšili dynamickou složku portfolia….

…v tuto chvíli můj reálný příběh končí a já se trochu bojím, jestli nebude pokračovatd takto…

Svět se z pandemie nebude vzpamatovávat tak rychle, jak nyní akciové trhy předpokládají a za 1,5 roku dojde opět k výrazným propadům akciových trhů, ale i dalších aktiv. V ČR bude krize obzvláště silná a to se projeví i na poklesu cen nemovitostí. Lukáš bude chtít využít příležitost a levně nakoupit nemovitost, o které již dříve mluvil a přijde za mnou, abych mu z portfolia vybrala peníze. Jenže Lukášovo portfolio bude v propadu 30% a já mu odprodej nedoporučím, protože by si tak připsal výraznou ztrátu. Náš rozhovor může vypadat nějak takto:

Já: Lukáši teď není dobré z portfolia vybírat, akciové trhy se ještě nevzpamatovaly z krize a ty bys tak realizoval ztrátu ve výši 30% od vzniku portfolia.

Lukáš: Jak je to možný, vždyť jsem ti říkal, že budu chtít kupovat nějakou nemovitost.

Já: Ano, ale před 1,5 rokem jsme přehodnotili původní strategii, která se ti nezdála dost výnosná a s tímto rizikem jsme počítali.

Lukáš: A proč jsi mi tedy neřekla před krizí, že mám portfolio prodat, vždyť to bylo přeci jasné, že se trh zhroutí, jsi přece odborník, tak jsi mě měla na to upozornit.

Takové příběhy většinou končí nespokojeností zákazníka. V tomto případě by to mohlo pokazit i naše přátelství. Je možné, že Lukáš své peníze i tak vybere a přesune k jinému odborníkovi, který podobnou krizi určitě předvídal. U něj pravděpodobně bude mít pár let peníze v hotovosti, dokud ho to po výrazném nárůstu akciových trhů zase nezačne štvát a nezačne hledat někoho, kdo mu nabídne vyšší výnos. A tak pořád dokola.

A co je příčinou? Pro Lukáše to zřejmě bude můj amatérismus a neschopnost předvídat chování trhů. Já vidím chybu především v tom, že jsem netrvala na získání kompletních informací a nepožadovala po Lukášovi jasné stanovení finančních cílů před začátkem spolupráce. Já se teď snažím Lukáše o nutnosti stanovit si finanční cíle přesvědčit při každé naší schůzce a připravit ho na možné negativní důsledky, aby jeho příběh dopadl lépe. Do budoucna si nicméně nesu poučení, že se vyplatí trvat na svých zásadách a nedělat výjimky.

Když nevíte, čeho chcete se svými penězi dosáhnout, pravděpodobně s výsledky nikdy nebudete spokojeni (výnos by vždycky mohl být vyšší a poklesy nižší). Když budete mít cíl, víte i jakého výnosu je potřeba k jeho dosažení a jaká rizika lze po cestě očekávat. Tím získáte možnost objektivně hodnotit svého obchodníka/poradce/bankéře, jestli vám pomáhá se k vašemu cíli přiblížit.

Máte pocit, že žádné konkrétní cíle nemáte nebo nevíte, jak je vyčíslit? Třeba vám pomůže můj článek o tom, Jak je důležité plánovat i v životě nebo mi napište/zavolejte a můžeme to spolu probrat.


Líbil se Vám článek? Přihlaste se k odběru investičního zpravodaje a budete dostávat měsíčník nabitý informacemi ze světa investic včetně upozornění na nové blogové příspěvky.