Close

Stačí Vám 5 % v hrsti?

Pro většinu lidí bývá konec roku časem, kdy trochu zvolní ze svých pracovních povinností a tráví více času s rodinou i se sebou. To nahrává bilancování a plánování. Média zaplavují souhrny událostí z uplynulého roku a předpovědi či předsevzetí pro rok následující. Nejinak je tomu i v investičním světě. Investoři či správci aktiv zveřejňují své výsledky (které jsou většinou velmi dobré) a snaží se najít tu nejlepší strategii pro následující rok. Já tyto články/názory/komentáře sice poctivě čtu, ale čím dál více to považuji za ztrátu času. Budoucnost zkrátka nikdo z nás nezná a upravování strategie na základě ročních výhledů expertů považuji za velkou chybu. 

Vývoj v loňském roce toto mé přesvědčení opět upevnil. Na začátku roku převládaly pesimistické názory věštící velké propady akciových trhů. Opak byl pravdou a tak máme za sebou velmi úspěšný investiční rok. Lépe než v roce 2022 na tom byly i lidé, kteří vůbec neinvestovali, protože sazby na spořících účtech a termínovaných vkladech se po dlouhé době začaly alespoň přibližovat inflaci. I tak se ale ti, kteří pouze spoří, reálné ztrátě nevyhnuli. Narozdíl od těch, kteří investují. 

Já jsem ze svého byznys pohledu zažila rok plný paradoxů. Investiční portfolia mých klientů mají nejspíš za sebou nejlepší rok od začátku naší spolupráce. Díky efektu výkonnosti a přílivu nových prostředků od stávajících klientů se mi podařilo více než zdvojnásobit objem aktiv, které svým klientům pomáhám spravovat. V jedné věci byl ale rok 2023 z podnikatelského hlediska pro mě neúspěšný. Byl to rok, kdy se mi podařilo získat nejméně nových klientů od začátku podnikání. A to přesto, že jsem dostala mnoho pozitivních referencí od stávajících klientů a doba pro tvorbu nových portfolií za poslední dekádu nikdy nebyla příznivější než v loňském roce. Rozhodně nejsem člověk, který by exceloval ve svých obchodních a marketingových aktivitách, přesto mě tento vývoj překvapil. Jistý propad potávky jsem navíc zaznamenala i u svých kolegů, což mi pomáhá v přesvědčení, že můj obchodní neum není tím jediným důvodem. 

Určitý vliv tak podle mých zkušeností může mít efekt, díky němuž většina investorů dosahuje mnohem horších výsledků než trh samotný přináší. Jistých 6 % na spořicích účtech se v kontextu událostí roku 2022 jevil jako výrazně lepší varianta než pochybný očekávaný výnos cca 8 % u diverzifikovaného investičního portfolia. Navíc ekonomické vyhlídky vůbec nebyly pozitivní a tak bylo přirozené se připravovat na očekávanou recesi pomocí dostatečných zásob likvidní hotovosti. Negativní výhledy expertů a zdůrazňování špatných zpráv ze strany velké části ekonomických médií tak „odpor“ vůči investování ještě více prohloubily. Mnozí potenciální investoři zkrátka čekali na avizované propady. A přesně v takových dobách často dochází ke skokovým nárůstům zisků z investičních nástrojů, jejichž promeškání se jen velmi těžko dohání. Mé úvahy potvrzují i dlouhodobé statistiky, kdy k největším přílivům na finanční trhy dochází v době, kdy ty mají za sebou výrazné nárůsty a naopak v dobách, kdy je nejlepší doba pro investování, přichází nových investorů velmi málo. 

I proto se snažím potenciální i stávající investory přesvědčit o tom, že nejlepší doba na investování je v okamžiku, kdy na investování mají prostředky a že rozhodování dle vývoje posledních měsíců většinou bývá tou nejhorší strategií. V tomto mám zatím pouze částečné úspěchy.

Dalším krokem k tomu, aby rok 2024 pro mě neskončil stejným podnikatelským „neúspěchem“, je už pouze na mě. Chystám se zapracovat především na tom, abych vytvořila pro své klienty ještě bezpečnější robustní zázemí, díky němuž budou vědět, že o jejich budoucí finanční zdraví je dobře postaráno. To bude spočívat především v rozšíření mého týmu a spolupráci s renomovanými odborníky v oblastech, které se netýkají přímo investic, ale se správou majetku úzce souvisejí. Tak mi držte palce:-) 

A já vám přeji do roku 2024 co nejvíce spokojenosti bez ohledu na to, jak se bude či nebude dařit plnit novoroční předsevzetí či úkoly. Svět se nevyvíjí vždy přesně podle předpokladů a důležité je především se z toho nezbláznit. Nakonec vždy vyhraje ten, kdo se dokáže přizpůsobit měnícím se podmínkám. To ale samozřejmě neznamená, že je dobré se vykašlat na plánování. Občas je jenom potřeba ty plány trochu upravit.